W wh at*, OOC&C, 2016 [set of 13 booklets]

wwhat2016oocandc700

W wh at*, OOC&C, 2016
each 25,2 x 16,6 cm / 24 pp.
set 13 booklets, digital prints
edition unknown
published by W wh at*, Brussels, Belgium
Benefactors may donate € 75,- or more a year and they wil get a free set.

 

Het Belgische instituut W wh at* in Brussel – voorheen De Kunstbank in Leuven – staat onder leiding van Herman Labro. Met zijn wisselende teamgenoten bedenkt hij kortlopende projecten voor niet-ingewijden, voornamelijk schoolkinderen en kansarmen. Daarvoor schakelt hij zowel jonge als gevestigde kunstenaars in, zoals Sunday B Morning, Vaast Colson, Voebe de Gruyter en Fred Berrevoets. Hij maakt voor zijn sociaal-maatschappelijk getinte acties gebruik van voorwerpen uit zijn kunst- en designcollectie, die hij in de loop der jaren ‘als te gebruiken materiaal’ heeft opgebouwd. Ook verleend hij opdrachten met een participerende grondslag aan kunstenaars als Jaap Kroneman en Klaas Kloosterboer.

Voor de actie van ‘OOC&C’ 1) heeft Herman Labro teamleden en enkele mensen uit de buurt gevraagd kledingstukken uit zijn modecollectie te kiezen. Naar eigen inzicht, maar wel gesouffleerd, werd een verkleedactie fotografisch vastgelegd. De collectie kleding bestaat o.a. uit ontwerpen van Raf Simons, Martin Margiela, Ann Demeulemeester, Walter Van Beirendonck.
1) Volgens de uitgever is de titel geen afkorting of een verwijzing naar iets.

De laatste pagina van elk boekje is in gevarieerde vorm steeds de omslagfoto van het volgende boekje. Zo vinden 17 kantelingen plaats.

De instelling maakt bij al haar eclectische acties en projecten gebruik van bestaande kunst, modeontwerpen, design objecten en performances van bekende kunstenaars zoals Marina Abramovic. Hiermee positioneert W wh at* zich als een opmerkelijk instituut dat hedendaagse kunst en design kopieert en in samenwerkingsverbanden verandert tot uiterlijke varianten van de oorspronkelijke artefacten en performances van beeldend kunstenaars en ontwerpers uit het gevestigde circuit.

In 2015 heeft W wh at* op instigatie van Herman Labro een opmerkelijke zet gedaan door als instituut een zeer actieve fanclub op te richten voor de Belgische kunstenaar Vaast Colson, namelijk de Voorforvaast-fanclub.

Voorforvaast-fanclub